background

Isnin, 16 April 2012

KEBAIKAN FACEBOOK DAN KEBURUKAN FACEBOOK


Asalamualaikum dan salam sejahtera
Hari ini kita bincang kebaikkan dan keburukan Facebook .Seperti diperkatakan orang ramai Facebook atau singkatannya FB memang banyak keburukan dan kebaikannya . Dalam entri ni saya cerita serba sedikit berkaitannya iaitu kebaikan dan keburukan facebook . Kemungkinan tuan tuan dan puan puan lebih tahu … akan tetapi saya buat artikel ni sekira kira asas pengetahuan untuk kita bersama . Ibarat sebilah pisau … jika kita gunakan potong sayur untuk dimasak ..yang itu bagus .. Tetapi jika kita gunakan untuk mengugut dan menyamun .. memang tak bagus .
Ok .. kita mulai dari keburukan berfacebook dulu .. sebab jika hilang keruh … jernih mendatang .
Keburukan Facebook :
FB membuatkan kita lalai tanggungjawap kita terhadap Allah .. seperti terlupa dah dekat nak habis waktu solat Zohor …masih rancak berfacebook . Begitu juga lalai kita dengan tanggungjawap dalam rumahtangga .. hingga kain baju yang perlu di basuh menimbun dalam rumah tapi kita buat tak tahu je  . Yang lelaki pula … beri berbagai alasan tak mau pi kerja ( jika kerja sendiri).. sebab seronok dengan FB . Tambah tambah pula dia tahan jerat … mengena saja .. iaitu wanita wanita cantik dok respon … apa yang dia buat dekat wall dia . Game pun di dalam facebook pun melalaikan juga . Memang la game baik untuk kecergasan minda … tapi jika sampai melalaikan dan tak peduli mak ayah suruh pi kedai atau buat sesuatu untuk mereka … tak baik juga macam tu . Buat sesuatu yang terbaik .. untuk kebaikan kita di dunia dan di akhirat . Melalai kan bukan sekadar berfacebook …. hal lain pun banyak juga melalaikan kita tapi dah buat cerita Facebook melalaikan … kita cerita la kisah nya iaitu berkaitan facebook yang melalaikan dalam bab ini.
Adakalanya ber facebook ni membuat kita tak ber amanah ketika bekerja .. contoh berfacebook ketika bekerja . Kecuali lah boss kita merestui kita berfacebook jika ada masa terluang daripada kita mengumpat orang . Ini untuk swasta saja . Jika kita bekerja dengan kerajaan … langsung tak boleh berfacebook masa bekerja .. sebab rakyat bayar untuk pekerjaan kamu tu . Jika pekerjaan kamu melibat kamu terpaksa berfacebook .. yang tu lain cerita . La ni penjaga tandas awam kuat berfacebook … letak atas meja 10 sen pun dia tak peduli kot.Tapi tak pa jugak.. sebab dia tokey.
Meletak gambar gambar lucah dan wanita tidak menutup aurat .. kita seorang Muslim .. hati hatilah.. kelak kita disuruh pertanggunjawapkan dengan apa yang kita lakukan di dunia ini dihadapan Allahu Taala .Ada orang letak gambar ..beliau sedang mencium kekasihnya . Jika kita terkenal dalam facebook pun hanya komuniti kecil je . Jika 5000 friend .. yang respon dengan kita dalam 500 je ( kebiasaan ) .. yang lain tu kadang kadang mereka pun terlupa atau tak ambil tahu yang kita ada dalam senarai rakan facebook dia . Tak perlu kita rasa glamour di facebook … hanya perasaan kita saja … yang beranggapan kita telah glamour .. Jika tak percaya  cuba buat status begini “” Sesiapa tak tanda like pada gambar profil saya.. saya akan remove dia “” Kamu akan lihat hanya beberapa orang saja tanda like disitu.. mungkin hanya rakan sekerja kamu saja dan rakan terdekat di facebook saja. Jika semua respon terhadap kita… tak terlayan dibuatnya .
Yang menipu pun banyak juga dalam facebook ni . Dia guna kan gambar wanita cantik .. dan nak kenakan kita walhal dia tu lelaki. Bila orang lelaki nampak gambar profil wanita cantik … berebut nak add ..selalunya gambar artis Indonesia yang orang sebelah sini tak kenal. Sehari 30 orang nak jadikan rakan facebook .. jadi mudah la dia. Tapi la ni orang semua dah cerdik .. sebab mereka baca banyak artikel di website .. dan salahsatunya artikel ni “” kebaikan dan keburukan Facebook ” . Macamana cara mereka kenakan kita? Jawapnya.. macam macam.
Ada orang mencerita hal rumahtangganya secara terbuka di facebook … sepatutnya dia cerita hal itu kepada orang yang sepatutnya dia bercerita .. seperti kepada pejabat agama , keluarga yang terdekat dll . Selalunya sesiapa yang menceritakan hal rumahtangga secara terbuka di FB ni… rakan rakan FB akan selalu mengesyaki kamu lah puncanya … sebab tu mereka jarang layan hal sedemikian.
Banyak juga kes cerai kerana facebook . Kes penceraian akibat facebook ni selalunya kerana seronok berchatting dengan isteri atau suami orang .Memang pun pada mulanya hanya suka suka. Tapi betul juga ” tak gatal tak garu ” . Adakah Paksuhashim,com seorang yang gatal , miang dan ganggu anak isteri orang di FB? Jawap: Insyaallah … setakat la ni tiada lagi … kehadapan … Wallahu alam . Minta berlindung lah dengan Allah dari perkara itu. Amin. Keseronokkan di dunia hanya sementara iaitu tak berkekalan. ( Jika kita dah berakar(lama) di FB .. kita tahu hal itu tak seronok … sebab ganggu keharmonian rumahtangga saudara kita).
Kisah dia dilamun cinta pun di ceritakan di Facebook . Macam la dia sorang je ada perasaan cinta . Dia rasa kawan kawan dia dekat facebook seronok sangat dengan kisah dia tu . Walhal satu episod yang memualkan . Saya pun ada juga kisah tu … tapi tak perlu orang tahu ( gurau je ).
Di facebook ramai juga saudara kita buat bisnes . Bisnes di facebook bagus bukannya tak bagus tetapi perlu jujur. Jual barang sebagaimana kita iklan kan. Jangan sampai mengecewakan saudara kamu. Nampak cantik kain baju tapi bila hantar (post) koyak sana sini. Kes ni kecil je. Perlu diingatkan apa yang kita mahu maka itulah yang kita hendak gunakan… jangan terlalu boros … hingga semua yang member syor atau iklankan ..semua kita nak. Kita suka kawan buat bisnes di facebook … tetapi kita suka juga menasihati rakan kita yang berminat dengan produk bisnes difacebook .
Fitnah di facebook pun banyak . Tapi dah jadi kebiasaan … sesiapa memfitnah di facebook dia akan di fitnah kembali. Ada kes tersalahfaham mesej yang rakan nak sampaikan. Paksuhashim,com selalu tulis dengan perkataan lengkap di wall atau ruang komen untuk mengelakan salahfaham perbahasaan. Jika ada orang tak faham juga … Paksuhashim,com terpaksa block orang itu supaya suatu hari nanti dia reti bahasa . Kita nak tegur … dikhalayak ramai tak bagus .Hantar mesej dia tak layan. Sedikit petua : Jika seseorang itu kurang menyenangkan kita … kita copy nombor iD facebook orang tu dan simpan sebagai black list . Suatu hari nanti jika kita kemas kini akaun facebook kita yang semak tu … kita boleh buat pilihan terhadap iD itu . Bukan niat hendak memutuskan saliturahim tetapi nak mengelakkan fitnah berpanjangan yang boleh menggugat kesejahteraan Ummah. Tapi jika kamu kata ” kamu telah saya black list ” mungkin dia berubah .
Kebaikan Berfacebook :
Menyebarkan dakwah bagus juga di facebook ni . Orang mudah menerimanya jika kena cara . Sebelum kita buat status seelok eloknya kita tahu menjawap persoalan yang diajukan ataupun kita sediakan tempat rujukan. Jika ada ustaz atau guru yang berkebolehan yang mengajar di surau tempat kita … cuba kita ambil video kuliahnya dan sebarkan di FB. Lagi ramai ustaz di FB lagi bagus. Memang Facebook menghad hanya video bawah 20 minit saja boleh upload. Kita rakam 20 minit kemudian rakam pula 20 minit … buat 3 klip maka dapat lah sejam. Dan tak perlu handycam … camera handphone pun boleh . Sebaik baik nya ustaz yang mengajar tu kurang buat lawak . Sebab ilmu agama bukan bahan ketawa . Sepatutnya ilmu agama membuatkan kita berasa gementar hati dan takut dengan Allah SWT . Baru kita boleh berubah.. Insyaallah .
Dengan ber facebook juga dapat menyambung saliturahim . Adakalanya adik beradik lama dah terpisah dapat bersua kembali apabila bertemu di facebook . Facebook juga dapat menghubungkan seseorang yang jauh dimata tapi dekat dihati seperti anak anak dan ibubapa . Jika anak kita belajar disesuatu tempat yang jauh jadi dekat bila kita ber facebook dengan mereka . Sahabat yang lama bertemu kembali di facebook .
Dapat buat bisnes di facebook . Barangkali boleh membantu keluarga kita yang kesempitan wang . Sebenarnya tak perlu modal pun bisnes online ni . Kita hanya berbekalkan sebuah kamera dan ambil gambar di kedai kenalan kita dan kita promote di facebook. Apabila ada order ..kita pergi rujuk dekat kedai yang mengizinkan kita ambil gambar tadi . Jika masih ada barangan tu ..kita post kan.. jika habis ..kita beritahu dekat orang yang order tadi stok dah habis. Jika nak jual tanah , kereta atau rumah ..kita upload video untuk perkenalkan produk itu.
Dengan facebook bakat menulis boleh di asah . Di samping itu boleh juga kita belajar bersosial dengan betul . Ada jenis manusia hidupnya selama ini penuh dengan maki hamun terhadap kekawan .. tetapi bila berfacebook dia kian beradap dan sopan santun . Orang yang baru berfacebook selalu lebih cenderong mengkritik tanpa usul periksa … konon nya hanya dia saja yang betul dan cuba mempengaruhi orang lain mengikut pendapatnya . Dan juga orang yang baru berfacebook suka menganggu orang lain dengan berbagai kerenah untuk menarik minat orang lain terhadap nya . Tapi kita tak kisah sangat … lama kelamaan teradab lah dia .
Selain daripada itu dapat juga tempek untuk promosi blog atau website di facebook kita.Maklum la… kita buat elok elok tak kan tiada orang lalu kat website kita . Sehabis kurangnya dapat juga kita buat penambahbaikan blog atau laman web kita . Sedapat tidak jika kita ziarah laman web kekawan .. tinggalkan sedikit komen untuk motivasi dan penambahbaikan blog kawan kita . Tak sampai 2 minit pun .
Sebenarnya ada banyak lagi kebaikan dan keburukan facebook ni .. yang ada dalam artikel ini hanya sedikit saja.Wallahu alam.
Wasallam

-Nur Syahindah-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan